Actief in Mozambique: Samenwerking AfriFruta Mozambique en Kratos Investments BV

Actief in Mozambique: Samenwerking AfriFruta Mozambique en Kratos Investments BV

Mozambique, het land van hagelwitte stranden, vorstelijke palmbomen, prachtig onderwaterleven en het hele jaar zomer. Maar, ook een land waar veel armoede heerst en waar de economie ernstig achterloopt op de rest van de wereld. De grootste rijkdommen van het land, grote fruitplantages, worden voor het grootste gedeelte niet gebruikt. Deze Portugese koloniale erfenis is verwaarloost. Kratos Investments BV werkt samen met het bedrijf AfriFruta aan de wederopbouw van de economie in Mozambique. Door het overige fruit voor een eerlijke prijs in te kopen van de lokale bevolking en dit te bewerken tot het heerlijke gedroogde fruit dat je op Bionoot.nl kunt bestellen, wordt de economie gestimuleerd, wordt verspilling tegengegaan en wordt de kwaliteit van leven voor veel Mozambikanen verbetert.

Afrifruta, de eerste fruitdrogerij in Mozambique
De fabriek van Afrifruta, de eerste fruitdrogerij in Mozambique

Geschiedenis Mozambique

Mozambique was eeuwenlang een Portugese kolonie. Toen het in 1975 onafhankelijk werd en de Portugezen langzaam maar zeker uit het land vertrokken, bleven de fruitplantages en andere koloniale erfenissen bewaard. Het vertrek van de Portugezen en de komst van een burgeroorlog zorgde helaas voor grote armoede, ondanks het feit dat Portugal een flinke erfenis achterliet. Ook vandaag de dag is Mozambique nog steeds één van de armste landen ter wereld.

De invloed die Portugal op het land Mozambique heeft gehad, is nog steeds zichtbaar. In de grote steden zijn nog steeds gebouwen in Europese stijl te vinden en ook een groot deel van de fruitplantages zijn, al dan niet verwaarloosd, bewaard gebleven. De verwaarloosde fruitplantages dienen als belangrijke voedingsbron voor de bevolking van Mozambique. De bevolking heeft zijn eigen bomen. Echter, de oogst van de grote plantages is meer dan genoeg voor de bevolking, waardoor een groot gedeelte van het fruit niet wordt gebruikt.

Inwoners brengen hun eigen geteelde fruit
Banenen worden naar Afrifruta vervoerd

Duurzaam en verantwoord omgaan met het voedseloverschot

Ook in de provincie Inhambane werd veel voedsel verspild, tot het bedrijf AfriFruta zich een aantal jaren geleden vestigde in de regio. AfriFruta koopt het fruitoverschot van de bevolking en biedt hen daarvoor een eerlijke prijs. Het fruit dat wordt geleverd door de regionale leveranciers wordt streng gecontroleerd op kwaliteit, zodat de hoge kwaliteit van het fruit bewaard blijft. Omdat AfriFruta het fruit van de bevolking koopt, wordt de economie in de gehele provincie én ook in de rest van het land gestimuleerd. AfriFruta heeft daarnaast een eigen plukteam dat het fruit voor de bevolking kan oogsten, nadat er duidelijke afspraken zijn gemaakt. Het eigen plukteam maakt het mogelijk om de controle op de kwaliteit van de producten zo hoog mogelijk te houden.

Duurzaam en verantwoord omgaan met het voedseloverschot
Hoge kwaliteit fruit

Het creëren van werkgelegenheid en een betere lokale economie

AfriFruta is een groot bedrijf, dat startte met het verwerken van kokosnoten tot onder andere kokosolie, kokosflakes en kokosmeel. Later werd de ananas en de mango aan het bedrijf toegevoegd en werd er een fruitdrogerij aan het bedrijf toegevoegd. De komst van de fruitdrogerij en het plukteam bracht veel werkgelegenheid met zich mee. AfriFruta verwerkt meer dan 1000 ton fruit per jaar. Deze hoeveelheid fruit wordt geleverd door meer dan 5000 leveranciers. Het is de bedoeling dat het aantal leveranciers in de komende jaren wordt uitgebreid naar 10.000 tot 15.000 leveranciers. Met de komst van AfriFruta werd de economie in de regio Inhambane gestimuleerd. De bevolking leerde handel te drijven en er onstond veel werkgelegenheid in de regio. Veel lokale inwoners zijn werkzaam binnen het bedrijf. Ze schillen het fruit, snijden het in stukken en verzorgen het droogproces. Het eindproduct, gedroogd biologisch fruit, is te koop in onze webshop. Door jouw gedroogde fruit te bestellen bij Bionoot.nl, wordt de kwaliteit van leven voor vele Mozambikanen verbeterd.

Het fruit ondergaat strenge kwaliteitscontrole
Lokale bevolking aan het werk

Strenge kwaliteitscontroles

Door de komst van AfriFruta is de voedselverspilling sterk teruggedrongen. Bij AfriFruta is de kwaliteitscontrole op de producten zeer hoog. AfriFruta is hoog gecertificeerd op het gebied van kwaliteit en hygiëne. Zo heeft het bedrijf een van de meest strenge HACCP-certificeringen behaald. Toch wordt het voedsel niet onnodig verspilt. Het drogen van het fruit maakt het mogelijk om een slecht plekje weg te snijden en de rest van het fruit wel te gebruiken. Omdat de oogst “wild pick” is, is het automatisch biologisch. Hierdoor hoeven de duizenden leveranciers niet in het bezit te zijn van de bio-certificaat en kunnen zij op eerlijke wijze geld verdienen voor hun gezinnen.

AfriFruta fruitdrogerij
Het terrein van AfriFruta fruitdrogerij

AfriFruta: een professioneel commercieel bedrijf met een MVO-beleid

AfriFruta lijkt veel op een ontwikkelingsproject. Toch zijn er een aantal duidelijke verschillen. AfriFruta is een duurzaam en stabiel bedrijf dat een blijvend verschil maakt in het leven van duizenden Mozambikanen. Met de komst van AfriFruta groeide de economie in de regio Inhambane immens en ontstond er veel werkgelegenheid. De komst van het bedrijf heeft een positieve impact gehad op de samenleving. Het bedrijf biedt de inwoners van de regio een toekomstperspectief door carrièremogelijkheden te bieden en de handel in de omgeving te stimuleren. AfriFruta is de eerste en de enige productiefaciliteit in de sector in Mozambique en het is daarnaast het eerste bedrijf in de wijde regio die zijn producten naar Europa exporteert. De producten van AfriFruta zijn 100% biologisch én maatschappelijk verantwoord. Iedereen die heeft meegewerkt aan het tot stand komen van het product, werd daar eerlijk voor betaald. De groei van het fruit is daarnaast op geen enkele wijze schadelijk voor het milieu, de dieren of de mensen in de omgeving. Bionoot.nl is trotse afnemer van de producten van AfriFruta. De producten van AfriFruta zijn van hoge kwaliteit, hebben een volle smaak en zijn verantwoord. Samen met AfriFruta bouwen wij aan een betere wereld voor iedereen!

Hulp bij de AfriFruta fruitdrogerij
Samen werken aan een betere toekomst